Bu yazıda, USB ile Ubuntu kurmak istediğinizde karşılacabileceğiniz Boot hatasının çözümü ele alınmaktadır.
Böyle bir durumda cursorun yanıp söndüğü yere "live" yazmanız yeterli olacaktır. Kurulum devam edecektir. Buradaki sorun image olarak oluşturulmuş kurulum dosyalarının live cd olarak tanıtılmamasından kaynaklanmaktadır.
I have been working as a researcher at the Pamukkale University, Faculty of Science and Literature, Department of Biology since 2006. Under the main objective of my M.Sc. and Ph.D. studies, I have been studying identification of larvae and exuviae of chironomids (Diptera: Insecta); subfossil chironomid training set and transfer function modeling. http://gkakyildiz.pau.edu.tr
Interests: R statistical computing, SWEAVE, JAVA, MySQL, Php, Javascript, Latex, Blender 3D
Saturday, May 11, 2013
Ubuntu Alt Panel Nasıl Silinir?
Bildiğiniz gibi varsayılan Gnome masaüstü arayüzünde, alt kenar paneli (bottom panel) yer almaktadır. Masaüstünüzde Cairo veya Docky gibi iOS benzeri bir "dock" kurmak istediğinizde bu panelin orada olması görüntü kirliliğine sebep olabilir. Kaldı ki, kurduğunuz "dock", alt kenar panelinin görevini elinden almış olacaktır. Ubuntu 12.04 öncesi sürümlerde sağ tıklayarak bu ve benzeri panelleri kaldırmak oldukça basit ve kolaydır. Fakat 12.04 üzeri sürümlerde, panelin üzerine geldiğinizde, farenizdeki sağ tıklamanın aktif olmadığını göreceksiniz. Dolayısıyla paneli kaldırmanız sıkıntı olabilir. Bu konu ile ilgili olarak internette değişik yöntemler yer almakta. Ben size en basit yolunu göstermek istiyorum. Şöyle ki:
Alt kenar panelin üzerine gelerek "Alt+Super+Sağ Tıkla" yaparsanız görmek istediğiniz manüplasyon penceresi açılacaktır. Buradan paneli kaldırabilirsiniz.
Not: "Super" tuşu, iOS haricindeki bilgisayarlarda, klavyedeki "Windows" simgesinin olduğu tuştur.
Alt kenar panelin üzerine gelerek "Alt+Super+Sağ Tıkla" yaparsanız görmek istediğiniz manüplasyon penceresi açılacaktır. Buradan paneli kaldırabilirsiniz.
Not: "Super" tuşu, iOS haricindeki bilgisayarlarda, klavyedeki "Windows" simgesinin olduğu tuştur.
Friday, May 10, 2013
Ubuntu Kulaklık Sorunu
Bazen, Ubuntu işletim sistemi kurduğunuz bilgisayarda donanımsal farklılıklardan dolayı problemler ile karşılaşabilirsiniz. Günümüzde, bilgisayarların hardware olarak tabir ettiğimiz donanımsal ekipmanları genelde tekel olarak imal edilmekte. Yani bugün bir ASUS, TOSHIBA, HP, LENOVO vb. dizüstü bilgisayarlar aldığınızda büyük ihtimal üzerlerindeki anakartlar, ekran kartları, dvd-romları, ses kartları gibi ekipmanlar ortak markalardır. Fakat elinizdeki eski bilgisayarınızı tekrar Linux ile canlandırmak istediğinizde yukarıda bahsettiğim problemler ile karşılaşmanız olasıdır. Ben, Ubuntu ile tekrar hayata döndürdüğüm ASUS A6000 serisi laptopumda kulaklık sorunu yaşadım. Bu sorunu iki şekilde yaşayabilirsiniz:
1. Kulaklık taktığınızda hem kulaklıktan hem de hoparlörden ses gelebilir.
2. Kulaklıktan hiç ses alamayabilirsiniz.
Bunun için, alfa-base.conf dosyasında ufak bir değişiklik yapmanız yeterli olacaktır. Öncelikle ilgili dosyanın (alfa-base.conf) bir kopyasını oluşturmak, herhangi bir problemle karşılaşma ihtimaline karşı alınmış bir önlemdir. Böylelikle orjinal dosyayı tekrar kullanabiliriz.
- Terminal açılır: sudo cp /etc/modprobe.d/alsa-base.conf /etc/modprobe.d/alsa-base.conf_BACKUP (yedeklemek için)
- sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf (dosya açılır)
- "options snd-hda-intel model=z71v position_fix=1" text dosyasının sonuna eklenir.
- Dosya kaydedilir.
- Ubuntu tekrar başlatılır ve kulaklık takılarak denenir.
Ubuntu 12.04 "Gnome Classic" Masaüstü Arayüzünün Yüklenmesi
Bu yazı, Ubuntu 12.04 veya benzeri sürümlerde Gnome masaüstü arayüzünün nasıl yükleneceğini anlatmaktadır. Bilindiği üzere 12.04 LTS ve üzeri sürümlerde varsayılan olarak Unity masaüstü arayüzü gelmektedir. Kişisel görüşüm olarak ben Unity masaüstü yerine Gnome klasik görüntüyü daha kullanışlı bulduğum için tercih etmekteyim. Aynı fikri paylaşan arkadaşların Terminali açarak aşağıdaki komutları yazıp çalıştırmaları bu isteği yerine getirecektir.
sudo apt-get install gnome-session-fallback
veya
sudo apt-get install gnome-panel
sudo apt-get install gnome-session-fallback
veya
sudo apt-get install gnome-panel
Her ne kadar iki komutunda aynı işi yapacağı söylense de benim yaptığım kurulumda ikinci komut işe yaramıştır. Ben yine de her iki koda da yer verdim. Yükleme yapıldıktan sonra "Log out" ile çıkış yaparak, giriş ekranında Gnome Classis seçeneğini seçebilirsiniz.
Subscribe to:
Posts (Atom)